Umeå

Kulturbussen populär men inte varaktig

Att möjliggöra för elever i grund och förskolan att ta del av kultur är syftet med kulturbussen, ett projekt som drivs av Kulturverket i Umeå kommun. Men trots att båda barn och skola är väldigt positiva till projektet så kommer den försvinna om ett halvår.

Busschauffören Alexander Wegebro går igenom bussen och tittar så att det inte är skräp kvarlämnat. Plötsligt står ett 20-tal barn utanför bussen och vill komma in.

För en vecka sedan började han sitt nya jobb som busschaufför på kulturbussen. Bussen som ska erbjuda för- och grundskolor gratis resa till olika kulturevenemang och göra besök på till exempel museét.

Redan mellan år 2006 och 2008 så prövade kommunen idén med kulturbussen. Då gjordes projektet möjligt tack vare den dåvarande arbetsmarknadsåtgärden som kallades plusjobb.

I dag rullar bussen tack vare att en privat sponsor gått in och står för projektanställningen av en busschaufför. Men om 6 månader är projektet över, och om det blir någon fortsättning vet inte Margareta Ling som är koordinator för kulturbussen.

– Vi hoppas att någon på kommunen som har bättre resurser ska tycka att det här är värt att satsa på och att det är något man vill prioritera, säger Margareta Ling, koordinator för Kulturbussen.

Från skolans håll ser man väldigt positivt på att bussen finns.

– Det betyder mycket för oss. Det blir mycket enklare att ta sig med en hel klass till olika evenemang, säger Andre Lundström, fritidspedagog på Berghemsskolan.

– Det skulle vara jobbigt om inte bussen fanns, för då måste man gå, säger Lisa Drugge elev på Berghemsskolan.

Reporter Robert Lundgren
robert.lundgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista