Rabih Ballout vill ha sitt jobb som bussförare tillbaka. Foto: Inga Korsbäck/SR.
Umeå

Uppsägning av bussförare till domstol

Fallet med den uppsagde bussföraren Rabih Ballout i Umeå kan hamna i Arbetsdomstolen. De centrala förhandlingarna mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna slutade i oenighet.

Nobina erbjöd en uppgörelse men det var inget alternativ för Kommunal. Det mesta talar för att ärendet kommer att avgöras i Arbetsdomstolen, det säger Rabih Ballout till SR Västerbotten.

– Både Kommunals förhandlare Susanne Gällhagen och jag personligen är inte intresserade av en uppgörelse eftersom uppsägningen är felaktig. Det är att få ha jobbet kvar som bussförare och inget annat som gäller, säger Rabih Ballout.

Vad jag förstår så ville man från företagets sida, Nobina ha en uppgörelse?

- Ja det stämmer bra. Men vi är inte intresserade av någon uppgörelse. Det är jobbet tillbaka det är bara det som gäller.

Varför är jobbet viktigt för dig?

- Därför att det är en principfråga för mig, mina arbetskamrater och alla arbetare i Sverige. Att en arbetsgivare inte får använda sin makt för att bli av med sin personal och hänvisa till illojalitet och samarbetssvårigheter och liknade, säger Rabin Ballout.


Kommunal står alltså fast
vid att uppsägningen är obefogad och det är nu fackförbundets ledning på central nivå som inom 14 dagar avgör om ärendet hamnar i Arbetsdomstolen, enligt Kommunals förhandlare Susanne Gällhagen.

Susanne Gällhagen säger till P4 Västerbotten att Nobina inte var intresserade av att ha kvar Rabih Ballout och Susanne Gällhagen säger också att det finns uppgifter som trafikchefen Peter Eriksson lämnat som inte stämmer och som är felaktiga.

P4 Västerbotten träffade trafikchefen Peter Eriksson strax efter förhandlingarna som avslutades sent igår eftermiddag och han säger att Nobina står fast vid beslutet om uppsägning och att han personligen vill att frågan hamnar i AD.


Ett av skälen till
att Rabih Ballout blev uppsagd var att han stod bakom ett medborgarförslag till kommunfullmäktige i Umeå. Hösten 2008 och våren 2009 var det stora problem inom stadstrafiken. Problem som drabbade både förare och resenärer. Med medborgarförslaget ville förarna att ansvaret mellan Länstrafiken, Nobina och kommunen reddes ut. Men det är bara Rabih Ballout som pekats ut som illojal. Inte de övriga 97 förare som skrev på listan som följde med medborgarförslaget.

Medborgarförslag till fullmäktige får inte vara anonyma och det var därför Rabih Ballout skrev under med sitt namn.

Men det ska enligt Nobina finnas andra uppgifter om illojalitet. Vad det rör sig om är Peter Eriksson förtegen om. Men går ärendet till AD så offentliggörs alla uppgifter, säger han till P4 Västerbotten.

Rabih Ballout räds inte offentlighet och uppgifter som Peter Eriksson hänvisar till. Och efter fem månaders väntan på central förhandling blir det ytterligare väntan:

- Det har varit väldigt omtumlande för mig naturligtvis och jag har inte samma arbetsuppgifter. Jag har blivit förpassad till skötselhallen, där jag får ta hand om bussar istället, säger Rabih Ballout som jobbar kvar i företaget så länge konflikten pågår.

Om ärendet hamnar i AD kan det dröja ända till i höst innan det tas upp där.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista