Umebo frias från våldtäkt

En 29-årig man i Umeå frias i hovrätten från våldtäkt.

Umeå tingsrätt dömde honom till två års fängelse och 110 000 kronor i skadestånd för våldtäkt av en kvinna i samband med en fest i en lägenhet i Umeå. Mannen överklagade och Hovrätten för Övre Norrland friar honom.

Hovrätten menar att det inte är ställt utom rimligt tvivel att mannen tvingat sig på flickan och gjort det med våld så som åklagaren beskrev det i tingsrätten.

Ord står mot ord i flickans och mannens berättelser om vad som utspelade sig i en lägenhet i Umeå. Umeå tingsrätt fäste i sin dom tilltro till flickan, medan hovrätten är mer skeptisk.

Mannen förnekar brott och har uppgett att han avbröt samlaget när flickan inte längre ville vara med. Men flickan säger att mannen med våld klätt av henne och tvingat till sig samlag.

Händelsen inträffade i februari 2007, då den då 14-åriga flickan och hennes jämnåriga kamrat följde med två män till en fest i en lägenhet i bostadsområdet Mariehem där de bjöds på alkohol. Flickorna ljög för männen om sin ålder och uppgav att de var 16 år gamla.

I tingsrätten dömdes mannen att betala 110 000 kronor i skadestånd till flickan, men eftersom åtalet ogillas befrias mannen från skadeståndskravet.

SR Västerbotten/TT
news.vbtn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista