Geografigränds efter nybyggnationen. Skiss från AB Bostaden
Umeå

Geografigränds nya utseende klart

 Nu har AB Bostaden i Umeå bestämt hur husen ska se ut som ska ersätta dem som förstördes i branden på Ålidhem på Geografigränd julen 2008. Husen byggs med sadeltak och alla 137 lägenheter får balkong och det ska byggas en inglasad vinterträdgård som ska fungera som mötesplats.

Bygget ska starta till hösten och de första lägenheterna ska vara klara till senhösten 2011.

Husen blir både höga och låga, några är smalare och balkongerna har olika färg.  Tre av de fyra husen får inglasade mötesplatser, en per våningsplan - ett resultat av förslag och önskemål från boende i området.

Det blir lågenergihus med indivduell mätning av el, och varmt och kallt vatten. Energiförbrukningen ska vara under 65 kwh/kvadratmeter. Antalet lägenheter blir 137, vilket är 67 fler än i de hus som brann ner julen 2008. De flesta lägenheter är i mindre storlek vilket efterfrågas mest i området; 1:or och 2:or, men där kommer även att finnas 24 trerummare.

Vinterträdgård

Med hjälp av projektmedel som beviljats från Delegationen för hållbara städer kan en Vinterträdgård förverkligas. Den blir kvarterets mötesplats i cafémiljö som kan användas året runt och den ska även kunna användas för att ta emot studiebesök på upp till 50 personer. Modern teknik kommer att installeras för digitala visningar. Vinterträdgården byggs i trä och glasas in, har sedumtak och värms upp av fjärrvärmens returvatten. Växtligheten som ska finnas inne i Vinterträdgården tas fram i samarbete med SLU i Alnarp. I anslutning till Vinterträdgården byggs även en samlingslokal med två bastuavdelningar och gemensam relax.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista