Ida Lundström arbetar med Hållbart resande i Umeåregionen. Foto: Umeå kommun
Umeå/Skellefteå

Testresenenärerna gillar bussen

Försöket med att låta bilåkare testa buss gratis i en månad har gett överraskande positivt resultat. En majoritet av testresenärerna tänker fortsätta åka buss.

Det är 145 personer som fått prova på att ställa bilen och ta bussen gratis under en månad. Erbjudandet gick till 45 i Skellefteå och 100 i Umeå.

Vanor brukar vara svåra att bryta. Man tycker att bilen är snabb och flexibel, om man ska handla i anslutning till resan hem eller lämna och hämta barn till och från jobbet är som oftast enklare med ett eget fordon.

Så nu skulle kommuner och bussbolag höra hur bilåkarna upplevde busstrafiken, och vad som krävdes för att de skulle ställa bilen lite oftare. När man kallade på de 100 umebilisterna till ett uppföljningmöte kom 80.

– Det har visat sig att 99 procent av testresenärerna kommer att fortsätta åka buss efter testperioden, säger Ida Lundström arbetar med Hållbart resande i Umeåregionen.

– Majoriteten av dem var också positivt inställda till busstrafiken.

Trodde du att det skulle vara så här enkelt?

– Faktiskt inte. Resultatet var mycket bättre än vad vi trodde, säger Ida Lundström.

Det man vittnade om var många av fördelarna. Avkopplande, billigare men kanske framförallt att slippa allt vinterstrul. Att slippa sopa, skotta och skrapa kring bilen innan färden har börjat. Något som självklart ger tid över.

För miljön är bussåkandet en vinst, och i projektet har man räknat på vad dessa 145 gratisåkande bussresenärer sparat in i icke utsläppt koldioxid.

– Fyra ton koldioxid. En bilist släpper i genomsnitt ut fem ton koldioxid på ett år, säger Ida Lundström.

Är det bra tycker du?

– Det är mycket bra.

Borde inte alla kommunmedborgare få en gratismånad, får det såna här resultat så borde man gå vidare?

– Ja fast det är ju en ekonomisk fråga, säger Ida Lundström, som arbetar med projektet Hållbart resande i Umeåregionen och konstaterar att några såna pengar har hon inte.

Reporter Anders Wikström
anders.wikstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".