Norsjö

Brist på brandmän i Norsjö

För andra året i rad så är arbetssituationen hård för redan anställda inom deltidskåren. Det finns inga vikarier och deltidsbrandmännen har alldeles för ofta jour. Fler ska anställas men med kraven på att ha ett annat jobb och en förstående arbetsgivare är det svårt att få tag i deltidsbrandmän.

Så har också kårchefen Patrik Enberg speciella krav på den som ska anställas. Personen ska bo och arbeta så att de klarar av att inställa sig på brandstationen på fem minuter om larmet går. Dels måste personen ha en tillvidareanställning och dels måste alltså huvudarbetsgivaren godkänna att personen rusar iväg snabbt, vilket kan vara ett problem idag.

Patrik Enberg, kårchef vid Norsjö Räddningstjänst säger att det finns tillräckligt med tänkbara arbetsgivare inom fem minuters gränsen:

– Vi har både kommunen och ett industriområde inom den gränsen så det borde inte vara ett problem. Så har också första kvinnan kommit in i kåren, vilket han hoppas ska ge ringar på vattnet.

Det här är två krav som ställs på personen och då är de fysiska kraven som simkunnighet och bra kondition kvar.

Problem redan förra året
Problemet med att deltidsbrandmännen är för få uppstod redan ifjol. Även då var det mycket jour-arbete för dem som redan jobbar som deltidare. Ett problem som märks mest hos barnfamiljerna som försöker få ihop sin tid. Dessutom genomgår kåren i Norsjö en generationsväxling. Men så gör de nya deltidsbegränsningsreglerna i a-kassan försöket med att anställa nytt folk till Norsjö svårt. Varje gång deltidsbrandmän åker på en utryckning eller övning, räknas det som deltidsarbete och efter 75 dagar förlorar de rätten att stämpla upp till heltid i a-kassan.

Så även om en person är så gott som klar idag, så går det inte anställa honom berättar kårchefen Patrik Enberg.

– Vi har en kille som är i stort sett klar med man är anställd månadsvis. Det gör att vi inte kan plocka in honom. Dessutom om han skulle bli uppsagd så kan han inte rycka ut utan att bli drabbad av nya deltidsbegränsningarna.

Reporter Åza Meijer
aza.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".