Ingemar Sandström, (C) kommunalråd i Nordmaling. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SR.
Nordmaling

Nu föreslås kommunal praktik för unga

Många unga i Nordmaling har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Därför föreslår Ingemar Sandström, ordförande i kommunstyrelsen, att kommunen ska inrätta 30 platser för ungdomspraktik. En tanke är också att det ska bli lättare att rekrytera personal i framtiden.

Sandström menar att situationen för de unga arbetslösa håller på att bli allvarlig.
– Det finns i dag ett antal ungdomar inom kommunen som inte ens kommit i närheten av arbetsmarknaden, säger Ingemar Sandström.

Ungdomarna har gått direkt från skola till försörjningsstöd och är därför inte inne i några trygghetssystem.

– Det är en mycket, mycket olämplig väg in i vuxenlivet.

Det är totalt trettio praktikplatser som ska erbjudas under ett år för ungdomar i åldern 16-24 år. Praktikplatserna ska vara en kombination mellan arbete och studier, 80 procents jobb och 20 procents utbildning i kommunens arbete och organisation.

En satsning för framtiden
Ingemar Sandström tror att praktikplatserna kan bli verklighet till hösten och det finns också en baktanke med det hela.

– Vi har enormt stora pensionsavgångar inom de närmaste åren. Det kommer inte vara så lätt att sälja in att arbeta inom kommunen, det är inte det första alternativet för ungdomar. Vi vill visa upp att det är en schysst arbetsplats.

Finansieringen av jobben kommer att tas från kommunens totala resurser.

– Man måste räkna bort de positiva effekterna, att man kommer ut ur försörjningsstödet. Även arbetsförmedlingen har pengar att stötta den här formen av åtgärder, säger Ingemar Sandström.

Robin Lundgren, som har varit arbetslös i ett halvår, tycker att förslaget är bra.

– Det är väl bra att det finns något jobb.

Lönen för ungdomarna kan bli 15.300 kronor i månaden.

– Det duger ju, säger Robin Lundgren.

Reporter Helena Forsgren
helena.forsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista