Skellefteå

Vuxna på guidad tur i ung digital värld

Med uppmaningen chatta, messa, adda, blogga och levla fick politiker, beslutsfattare, polis, socialarbetare och andra vuxna i Skellefteå en guidad tur med upplevelser om barns och ungas medievardag.

– Jag tycker faktiskt de förstår rätt bra, jag är ganska imponerad, säger Daniel Marklund.

– De försöker i alla fall, säger Jenny Normark som visat hur man använder bloggar och varför man läser dem.

World of Warcraft, You tube, guitar hero och Facebook – känner du inte igen dessa företeelser kanske du behöver bli en digital turist. 

Skellefteå är en av fem städer som besöks av "Digital turist" som konferensen heter och som vill få vuxna i barn och ungas närhet att närma sig de digitalt infödda generationerna och deras verklighet.

– Jag tycker det är mycket intressant, det är mycket jag behöver lära. Jag känner mig som en invandrare i den här världen, sa Carin Lundberg, ordförande i kulturnämnden i Skelleftå kommun som besökte konferensen igår.

Konferensen är ett samarbete mellan Skellefteå kommun, medierådet, kulturdepartementet och Mediacenter i Västerbottens län. Till konferens kom inte bara kommunfolk från Skellefteå utan även Piteå och Luleå.

– Vi vill öka förståelsen för barns och ungas kreativitet och aktiviteter på internet, säger Martina Wagner, kulturdepartementet.

– Just det här momentet, den här hallen med flera stationer med de digitala guiderna, det är ju ett sätt att få de här vuxna att våga ställa alla frågor man kanske inte vågar ställa ens till sitt eget barn. Det här är ju en ny arena och det är väl det vi vuxna måste acceptera, säger Martina Wagner som jobbar på kulturdepartmentet.

Reportrar: Filippa Armstrong
filippa.armstrong@sr.se
Mikael Hermansson
mikael.hermansson@sr.se

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.