Borgafjäll/Dorotea

Reningverk kan skona fjällvatten

När Dorotea kommun bygger nytt vatten- och avloppreningsverk i Borgafjäll blir det en del positiva effekter för miljön. Spillvatten från reningsverket leds över till regleringsdammen Borgasjön medan miljöpåverkan på det känsligare fjällvattnet Avasjön minskar.

Avasjön är ett känsligt fjällvatten med öring och röding och ingår i Korpån som är ett fint sportfiskevatten. Övergödning kan ändra vattenekologin och rasera fisket. Borgasjön är en regleringsdamm som redan är kraftigt miljöpåverkad och dessutom ett betydligt större vattendrag. Men ändå måste kommunen bevisa att man inte påverkar miljön där för mycket.

– Vi måste söka tillstånd hos länsstyrelsen och det ska vara ett miljötillstånd. Nu har vi avsatt 400.000 kronor för att göra en miljökonsekvensbeskrivning så att vi kan gå in till länsstyrelsen och redovisa den, och sedan söka om byggstart. Vi räknar med att vi startar någon gång våren 2011, säger Mats-Erik Westerlund, kommunalråd för kommunlistan i Dorotea.

Reporter Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista