Skolläkare med sex på schemat

Det behövs mer kunskap i skolan om sex och samlevnad. Därför var temat på årets skolläkarkonferens sexuell hälsa när skolläkare från hela landet samlades till en två dagar lång konferens på Medlefors folkhögskola utanför Skellefteå.

– Den sexuella hälsan är viktig för den totala hälsan, säger Ilse-Maj Brännström, skolläkare i Skellefteå.

Det är tredje året i rad som skolläkare från hela landet har konferens för att träffas och utbyta erfarenheter.

Hela teamet kring eleven behöver större kompetens och eftersom det är skolsköterskan som många gånger får de första signalerna om att en elev inte mår bra fanns många av Skellefteå kommuns skolsköterskor på plats.

I år var temat sexuell hälsa där man bland annat tog upp tonårsgynekologi, förebyggande arbete runt aborter och transsexualism.

– Vi som arbetar inom elevhälsan måste ha en bred kunskap, säger Ann-Sofie Kadefors som är ordförande i Skolläkarförbundet.

– Kunskap finns men de senaste årens minskade resurser gör att vi inte har möjlighet att arbeta så förebyggande som vi skulle önsa, säger Ilse-Maj Brännström.

Reporter Mikael Hermansson
mikael.hermansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".