1 av 3
2 av 3
Lars Björnerbäck på Umeå körskola, Foto: Tommy Engman/SR.
3 av 3
Tomt i salen på Umeå Körskola, Foto: Tommy Engman/SR
UMEÅ

Kris för körskolorna

Körskolor tvingas säga upp anställda på grund av att Transportstyrelsen inte hinner med att bevilja körkortstillstånd. Hundratusentals elever måste vänta och körskolor riskerar nedläggning.

På grund av högarna med ansökningar är det hundratusentals körskoleelver som är anmälda till körskolekurser som inte får börja. Orsaken är att även körskoleelever måste ha körkortstillstånd numera, och att ansvaret för körkortsärendena flyttades från länsstyrelserna till Transportstyrelsen vid årsskiftet.

– Över landet så torde det vara ungefär 200 000 körskoleelever som inte får sina tillstånd, men hos oss är det ungefär ett hundratal, säger Lars Björnerbäck som är administrativt ansvarig på Umeå körskola.

Vem ska man skylla på då?

– Det är svårt att skylla på en regering, men det är ju samhället som har ändrat förutsättningarna för att få körkortstillstånd sen nyåret.

Den första januari i år flyttades ansvaret för körkortstillstånden från Länsstyrelserna till den nybildade Transportstyrelsen. Men inför flytten var det tusentals ansökningar som aldrig behandlades på länsstyrelserna utan skickades över i travar vid årsskiftet. Nu hinner inte Transportstyrelsen med.

Förr var väntetiden två veckor i Västerbottens län, nu handlar det om månader. Förseningarna gör att eleverna har försvunnit från körskolorna, och flera uppsägningar har gjorts redan landet runt.

 – Vi ska inte ta så stora ord att vi måste lägga ner, för vi har annan verksamhet också, men vår basverksamhet går tungt just nu och vi har varit tvungna att säga upp tre av våra medarbetare, säger Fredrik Sörvåg som äger Umeå trafikskola.

Det finns inte mycket att göra åt situationen förrän Transportstyrelsen hinner ikapp kanske framåt midsommar.

– Om inte regeringen fattar beslutet att göra ett undantag och ändra bestämmelsen om att man måste ha körkortstillstånd om man går på körskola, tillägger Lars Björnerbäck. Den möjligheten finns inskriven i Körkortslagen.

Tommy Engman
tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".