Äldreboende byggs i Dorotea. Foto Örjan Holmberg/SR.
Dorotea

18 lägenheter för äldre

Boendet i eget hus blir ofta otryggt för de allra äldsta. Därför finns en önskan hos många att flytta men i inlandskommunerna saknas lämpliga lägenheter. I Dorotea går staten in för att lösa problemet och just nu byggs ett gammalt hyreshus om till modernt äldreboende med 18 lägenheter.

Ett vanligt scenario är att skötseln av de egna huset blir för tungt. Och ute i de allra minsta byarna bor inte många kvar heller som kan hjälpa till med snöskottning och annat som behövs. Därför efterfrågas lägenheter i tätorten allt mer och det ska vara lättillgängliga och innehålla hiss.

I Dorotea satsar Statens bostadsomvandling AB 14 miljoner på renoveringen. Pengar som kommunen hade haft svårt att skaffa fram på egen hand.  Sten Ekström VD på Statens bostadsomvandling säger att den här typen av bostäder innebär ett lyft för de äldre.

– Genom att staten går in och betalar får kommunen en stimulans på bostadsmarknaden som gynnar både de äldre och yngre på orten.

Reporter Örjan Holmberg.

orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".