Britt-Marie Lövgren. Foto Tommy Karlsson Ravström/SR.
Minervaskolan Umeå

Lövgren (Fp) försvarar Minervaskolan

Britt-Marie Lövgren (Fp) försvarar Minervaskolan i Umeå efter P4 Västerbottens rapportering om situationen på friskolan där föräldrar och barn förnedrats och man har brister i stödet till barn i behov av särskilt stöd.

Friskolorna är bra, och de gör det möjligt att byta skola om man är missnöjd. Den möjligheten fanns inte när jag hade barn i skolan.

Det är en av kommentarerna från folkpartiets gruppledare i Umeå kommunfullmäktige, Britt Marie Lövgren, om Minervaskolans bristande i stöd till svaga barn och nedsättande omdömen om föräldrar och barn som finns dokumenterade.

Tvärtom är hon stolt över nomineringen av Minervaskolans chef och förre rektor Hans Jansson som folkpartist till Umeå kommunfullmäktige. i höstens val.

– Jag är jätteglad att Hans Jansson ställer upp på våran lista, och nu kommer jag inte ihåg vilken plats han står på men det vill ju till en kraftig förstärkning om han skulle bli ordinarie ledamot i kommunfullmäktige, säger Britt-Marie Lövgren.

Sveriges Radios redogörelse för hur skolchefen Hans Jansson och vissa av lärarna uttalat sig nedvärderande om och till föräldrar och skolmyndigheter under 7 års tid anser Britt Marie Lövgren inte är hennes ansvar som politiker. Att skolan medvetet skulle använda anmälan till socialtjänsten som ett sätt att tvinga bort besvärliga föräldrar, vill Britt Marie Lövgren inte kommentera. Hon hänvisar liksom Minervaskolans Hans Jansson till att skolan har långa köer och väldigt nöjda föräldrar och barn i de undersökningar som gjorts.

– Tidigare, då mitt äldsta barn växte upp - det var i Stockholm - då fanns det bara den kommunala skolan. Och den förälder som var missnöjd fick i stort sett tiga och göra det bästa av situationen. Idag kan man byta, och man kan själv bestämma: Jag vill att mitt barn skall gå i denna skolan, eller i denna skolan. Under förutsättning att det inte är en lång kö förstås och alla inte kommer in.

Det är inte heller något problem för folkpartiets Britt-Marie Lövgren att Minervaskolan gör en vinst på 3,8 miljoner samtidigt som Minervaskolans chef hävdar att skolan inte får tillräckligt med skattepengar för att kunna ge det särskilda stöd till svaga elever som föräldrar, Skolverket och skolinspektion krävt.

– Men om man tittar hur mycket pengar går till undervisningen så tror jag att du kommer att finna att det inte är mindre på friskolorna än på de kommunala skolorna. För det intressanta är: Vart tar pengarna vägen i sånt fall?

Reporter Tommy Engman.
tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".