Umeå

"Slopa inkvotering i kommunen"

Slopa inkvotering av en viss mängd människor av utomnordisk härkomst och låt enbart kompetens räknas när kommunen anställer folk. Det medborgarförslaget från  Mikael Storm SD:s ordförande i Umeå, behandlades av kommunfullmäktige igår.

I det medborgarförslag som kommmunfullmäktige tog ställning till igår skriver Mikael Storm att de olika förvaltningarna har mål för hur stor andel personer utomnordisk bakgrund man ska ha bland sina anställda. Dessa mål är ovidkommande, menar Storm och bör avskaffas. Bara kompetens ska räknas vid anställning av ny personal.

Rekryteringschef Carina Lindberg säger alltså att några sådana specifika mål inte finns, men att kommunen ändå jobbar medvetet för att öka mångfalden bland sina anställda. Idag är 4, 9 procent av ungefär 600 anställda inom förvaltningarna födda i ett land utanför Norden och det visar enligt Carina Lindberg att kommunen har en bra bit kvar att gå.

Reporter Tünde Simó.

tunde.simo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".