Flygstrejken inledd

Klockan fem i morse startade flygstrejken, och det första SAS-planet lämnar Umeå 10.30. Det är lastare som är organiserade i fackförbundet Transport som lagt ner arbetet med plan som tillhör SAS-koncernen.

Här i länet tillhör lastarna andra fack och avtal och strejkar inte. Men eftersom arbetet på bland annat Arlanda ligger nere så har även SAS morgonplan till och från Umeå ställts in eller senarelagts.


- Stämningen på flygplatsen har varit rätt lugn, säger Ronny Nordlund SAS stationsledare i Umeå, vi har knappt haft någon passagerare här på morgonen så budskapet om strejken har nog gått fram.


Varje fredag och måndag mellan klockan 5 och 10 på morgonen läggs arbetet ner. Och har parterna inte kommit överens innan den 23:e februari utvidgas strejken till att gälla även lastarnas arbete med andra flygbolag, och dessutom mekanikers och teknikers arbete.


Inför måndagens flygtrafik har SAS redan tagit fram ett alternativt trafikprogram.


- Det kommer att bli ungefär samma lösningar som vi har idag, de två första avgångarna blir senarelagda och man ställer in någon tur på förmiddagen, säger Ronny Nordlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".