Med vården i egna händer

I Jörn vägrade invånarna att åka till Boliden för att besöka vårdcentralen. Istället startade de en egen närsjukvård, som nu har cirka 30 patienter om dagen.

1200 personer satsade tillsammans 250.000 kronor och föreningen startade ett så kallat gemenskaphetsföretag med syftet att sköta driften av närsjukvården i Jörn. I oktober förra året kunde så vårdcentralen öppna igen efter några års stängning.


Gunda Lill Karlsson som är projektledare för Hälsogemenskapen i Jörn säger att man vill utveckla verksamheten - kanske med tandläkarmottagning eftersom den också är nedläggningshotad, åldringsvård ska man också undersöka om det går att driva i form av gemenskapsföretag.


Under landstingets regi var Jörns vårdcentral stängd under drygt tre år på grund av svårigheter att rekrytera läkare. Patienterna hänvisades till Boliden, men efter kraftiga protester och en hel del stormiga möten med landstingsledningen öppandes Jörns hälsocentral i oktober förra året. Hälsogemenskapen har också lyckats rekrytera två läkare på deltid.


Drygt 30 patienter besöker vårdcentralen varje dag och Gurli Burström är en av dem.


- Jag tycker det är jättebra, och nära! säger hon som själv satsat 250 kronor i gemenskapsföretaget och tycker att hon fått valuta för pengarna.


Kritiken mot en utveckling där invånarna själva för sköta det landstinget inte vill eller kan ta hand om får medhåll i Jörn.


- Nej inte är det rätt inte, men det är ju inte annat att göra, säger Gurli Burström.


- Det är många säger det blir en extra skatt, men det är klart att det är bara att välja - antingen har vi en läkarstation som fungerar på orten, eller också får vi sätta oss i bilen och åka till Boliden, säger Gunda Lill Karlsson, projektledare för Hälsogemenskapen i Jörn.