Säkrare taximiljö med utbildning och teknik

Med utbildning och tekniska hjälpmedel ska arbetet för taxichaufförer bli säkrare. Taxirån är ovanligt här i länet, men obehagliga situationer med överförfriskade eller påverkade passagerare är desto vanligare.

De senaste tre åren har det anmälts två fall av taxirån i länet, plus plus det i helgen då en kvinnlig taxichaufför misshandlades och rånades. På andra håll i landet är rånen vanligare, och de senaste åren har det anmälts mellan 90 och 140 taxirån per år i hela landet. En enkät som Arbetsmiljöinspektionen här i länet gjorde för ett par år sedan visade att nästan var fjärde taxichaufför utsatts för våld och hot om våld.


Genom utbildningar får taxichaufförer kunskaper för att minska risken att situationen blir farlig. Andra sätt att öka säkerheten för taxichaufförerna är överfallslarm, kameraövervakning och GPS för att lokalisera bilen.


Avskräckande effekt kan också straffen ha. Numera bedöms våld mot en taxichaufför som lika allvarligt som våld mot en polis, och för det kan man dömas till fängelse i maximalt fyra år.