Så ska välfärden räddas

Bristen på arbetskraft kommer bli det största hotet mot välfärden. Det spår Länsarbetsnämnden. Idag samlades 140 personer i Umeå för att diskutera hur länets välfärd ska räddas.

När 40- talisterna går i pension kommer det bli brist på arbetskraft. Om fem, tio år kommer det saknas lärare, byggarbetare, hantverkare och sjukvårdspersonal, spår länsarbetsnämnden.

För att motverka detta har man nu startat ett projekt som ska pågå i ett och halvt år. Det handlar om att få sjukskrivna och förtidspensionerade tillbaka i arbete.

Det handlar också om att kartlägga nyföretagandet i länet och öka antalet högre utbildningar i inlandet så att det finns utbildad arbetskraft när pensionsavgångarna kommer.

Glappet mellan arbetskraft och pensionsavgångar finns i hela Europa och EU-kommissionen ser allvarligt på det. Så allvarligt att EU-kommissionens sociala fond hittills satsat 63 miljoner euro eller ungefär 570 miljoner kronor på olika håll i Europa.

EU betalar också den största delen av de 10 miljoner kronor som projektet i länet kostar. Ett problem är att inlandet avfolkas, anser Lisbeth Bahl Poulsen från EU- kommissionen. Hon ser liknande problem i södra Spanien och anser att de små kommunerna måste få extra hjälp för att de ska kunna överleva.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".