Umeå

Statsministern 100-årsfirade moderaterna

Jobblinjen var det budskap som statsministern och moderaten Fredrik Reinfeldt hade med sig till Umeå för att fira västerbottenmoderaternas 100-årsjubileum.

– Vi har utvecklat en arbetslinje och ett jobbalternativ och vi vill göra mer av detta i nästa mandatperiod, om vi får väljarnas förtroende. Väldigt mycket av den jobbskapande politik som vi för utmanas ju nu av de röd-gröna.

De vill till exempel ta bort den särskilda skattelättnad vi har för att anställa människor under 26 år. Om man i varje steg på det sättet för en politik som ökar kostnaderna och försvårar för företagande och jobb då kommer vi att få fortsatta problem med arbetslöshet.

Reinfeldt pratade också om arbetslöshet och utanförskap bland ungdomar. Skolan måste bli bättre på att fånga upp de elever som inte hänger med, säger han.
Moderaterna har flera gånger anklagats för valfusk inom partiet. Nu senast sa en man som kandiderade för partiet i Tensta och Rinkeby 2002 att han både uppmanades och fick hjälp att fuska så att hans namn hamnade på första plats på landstingslistan.

Och i Umeå hävdade några moderater för åtta år sedan att partiet skrivit in personer som medlemmar, utan att de var det. 
– Vårt löfte är att det som beläggs och som är riktiga regelövertramp får konsekvenser. Man får akta sig för att det bara blir ett utdelande av anklagelser.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista