Umeå

Unik läsutveckling bland pojkar

Pojkar i tredjeklass i Umeå läser bättre än på flera år. De börjar närma sig flickornas läskunskaper, visar de årliga mätningarna. Och att umepojkarna närmar sig flickornas läskunskaper är unikt för Sverige, tror Sven Lundström som är utvecklingsledare i grundskolan i Umeå.

Pojkars läsförståelse inom skolan i Umeå har blivit bättre. De årliga mätningar som görs i årskurs 3 visar att pojkarna närmar sig flickornas resultat.

– Det är unikt, säger Sven Lundström, utvecklingsledare inom grundskolan. Skolans satsning på Språkprio kan ha bidragit till förbättringen:

– När pojkar är sämre, har sämre läsförståelse, då blir det naturligt att ägna mest tid åt de som har de sämsta testen och de som uppvisar de största problemen i läsförståelse. Det är därför pojkarnas resultat blir bättre. De är inte lika bra som flickorna men de närmar sig flickornas resultat i årskurs tre och det är ett unikt förhållande i Sverige. Jag har inte sett någon undersökning som visar att pojkar börjar närma sig flickornas läsförståelse som här i Umeå, säger Sven Lundström.

Att barn och elever ska kunna läsa och skriva och ha tillgång till ett rikt språk är något som den kommunala grundskolan i Umeå haft som prioriterat område sedan 2005. Resultatet av de diagnostiska prov som gjorts sedan 2003 i årskurs 3 visar att pojkarnas läsförståelse blivit bättre och bättre. Den särskilda satsningen Språkprio kan också ha bidragit till att elever med dyslexi och skriv- och lässvårigheter upptäcks tidigare.

Det som skolan nu behöver utveckla är att sätta in rätt åtgärder, säger Sven Lundström:

– Det är ju inte bara att konstatera att nu har vi elever som visar ett resultat på ett test. Den stora utmaningen ligger i att ge ett kvalitativt stöd till de elever som behöver det. Där tror jag nyckeln är till att vi förbättrar våra resultat. Det gäller att få rätt insatser till elever oavsett vilka inlärningsproblem de uppvisar, säger Sven Lundström.

Analysen av det diagnostiska prov som gjordes i årskurs tre 2009 är inte klar än.

Språkprio är inte heller längre ett prioriterat område. Idag är det matematik som är ett särskilt prioriterat område och som ska lyfta matematikkunskaperna.

Fakta: PriMa Umeå står för satsningen Prioritet Matematik i Umeå som kommer att pågå inom För- och grundskoleförvaltningen samt Holmsund/Obbola och Hörnefors kommundelar under perioden 2008 - 2012.

Reporter Inga Korsbäck.
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista