Botniabanan

Slutjusteringar inför snabbstarten

Nu trappas aktiviteten på Botniabanan upp.

I morgon inleds arbetet med att justera banan för att den skall klara de kommande hastighetsproven och då kommer den att trafikeras av många arbetsfordon, ett arbete som kommer att pågå fram till slutet av maj. Susanne Oliveby är byggledare på Botniabanan och berättar om kompletteringsarbetena.

– Det är en slutjustering av hela den här sträckan det handlar om, berättar Susanne. Vi ska först mäta in spåret som det ligger i dag och se om det har satt sig, i så fall lyfter vi upp det och kompletterar med makadam.

Justeringsarbetet omfattar järnvägen mellan Husum och Umeå. Från i morgon och fram till i slutet av maj ska man justera spår och kontaktledning inför det höghastighetsprov som ska genomföras i juni.

Arbetsfordonen kommer att köra i hastigheter uppemot 120 km i timmen. Arbetet kommer i vissa fall ske också på natten. Enligt Susanne Oliveby gäller det framförallt i Nordmaling.

Enligt Botniabanan kan justeringsarbetet längs banan i vissa fall upplevas som störande med damm och buller.

– Det är klart att de kommer att märka att det är fordon som går längs banan men de går rätt fort och står inte still någonstans så att man kommer nog inte att märka av det så mycket.

Reporter Peter Öberg.
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista