Norrbotniabanan byggs, vallöfte från oppositionen

Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå kommer att byggas om den rödgröna oppositionen vinner valet. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver de tre partierna att de vill satsa stort på järnvägar och kollektivtrafik om de vinner valet i höst.

Totalt vill de satsa 120 miljarder kronor fram till 2021, en fördubbling jämfört med regeringens satsning.

Bland annat kommer byggandet av höghastighetsbanor att påbörjas mellan Stockholm och Linköping samt mellan Göteborg och Borås via Landvetters flygplats.

Det ska även bli dubbelspårsutbyggnad på Ostkustbanan mellan Sundsvall och Gävle samt en utbyggnad till fyra spår med tunnel under Sundbyberg utanför Stockholm.

Partierna vill också tidigarelägga tågtunneln Västlänken, Västkustbanans utbyggnad genom Varberg och utbyggnaden av södra stambanan.

Satsningen, som de rödgröna beskriver som den största sedan slutet av 1800-talet, innebär dock ingen minskning av den ram för väginvesteringar som regeringen föreslagit, skriver Mona Sahlin (S), Lars Ohly (V) samt Maria Wetterstrand och Peter Eriksson (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista