Nordmaling

Dåliga skolresultat i Nordmaling

Nästan varannan elev, 47 procent, i årskurs nio i Nordmaling lämnade förra året grundskolan utan betyg i alla ämnen. Skolinspektionen konstaterar att det är mycket anmärkningsvärt och att kommunen nu måste ändra sitt arbete för att förbättra kunskapsresultaten.

Särskilt hög var andelen bland pojkarna. 54 procent av pojkarna gick ut nian utan fullständigt betyg.

Skolinspektionen har gått igenom skolor och övrig utbildningsverksamhet i Nordmalings kommun. Tillsynen är en del av Skolinspektionens genomgång av samtliga kommuner och skolor i landet.

En oacceptabel hög andel av eleverna i Nordmaling når inte målen för utbildningen och lämnar grundskolan utan fullständiga betyg. Tillsynen visar att elever i behov av särskilt stöd inte alltid får det stöd de har rätt till. Eleverna ges därmed inte förutsättningar att nå lägst godkänt i alla ämnen.
– Mot bakgrund av elevernas låga kunskapsresultat är det anmärkningsvärt att Nordmalings  kommun inte vidtagit kraftfulla åtgärder för att följa upp och utvärdera skolornas stödinsatser. Istället tillåts skolan att präglas av låga förväntningar på elever som inte anses ha förutsättningar att nå kunskapsmålen.

De låga kunskapsresultaten och bristerna i hur verksamheten genomförs visar att kommunen inte tagit sitt ansvar för skolan på det sätt som skollagen förutsätter, säger Ulrika Svedmark, Skolinspektionen, som ansvarat för tillsynen.

Håkan Wretling, som är barn- och utbildningschef i Nordmalings kommun, håller med om att det är oacceptabelt, men poängterar att kommunen sedan tidigare har tillsatt en utredning där man nu tittar på hur det ser ut från förskoleklass upp till niondeklass i alla kommunens skolor.
– Vi vill få veta vilka faktorer som har genererat de här resultaten. Vi vill inte ha spekulationer utan vill ta fram fakta och sedan göra ett åtgärdsprogram, säger Wretling.

Alexandra Malmqvist-Olsson
alexandra.malmqvist-olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista