Robertsfors

Få industrijobb tillbaka efter krisen

Företaget Jit Mech i Robertsfors, med 26 anställda är ett av många industriföretag i länet som drabbats av lågkonjunktur och finanskris.
– Det är fortfarande osäkert när och om företaget kan börja återanställa, säger företagets vd Per Lindqvist.

– För två år sedan var vi 44 anställda, det har blivit färre men förhoppningsvis ska vi växa till och bli några fler, säger Per Lindqvist.

Företaget Jit Mech är specialiserade inom mekanisk tillverkning och har bland andra ABB som största kund. Jit Mech är ett av de företag som efter krisen inte vågat börja återanställa och arbetsförmedlaren Ingvar Öhlund i Robertsfors har svårt att sia om framtiden:

– I dagsläget känns det som att det är en lite mer optimistisk bild. Men jag tror att den allmänna bedömningen är att det kommer att ta lite längre tid än den tid nedgången tog. Det här tar ett antal år innan vi är uppe igen, säger Ingvar Öhlund och fortsätter:

– Det är ju beroende vad som händer på marknaden. Vilka sektorer kommer att bli de stora dragplåstren i framtiden. Är det verkstadsindustrin, är det lastbilar? Ja jag vet inte. För vi är ju faktiskt beroende av en ganska stor utrikeshandel i Sverige idag också, säger Ingvar Öhlund.

I Robertsfors är tillverkningsindustrin viktig och inom verkstadsindustrin är mer än 25 procent sysselsatta. Det största företaget på orten Element Six som före krisen hösten 2008 hade 260 anställda, har så smått börjat återanställa. Idag har man 170 anställda och fler kan det bli hoppas Ingvar Öhlund:

– En stor andel av dem som fick gå därifrån har tillfälligt få gå tillbaka till anställning. Vad jag förstår är det (anställning till) den 30 juni som gäller där. Jag hoppas att volymerna håller i sig och att de kan anställa på längre sikt, så att det inte blir en temporär uppgång, säger Ingvar Öhlund.

Reporter Inga Korsbäck

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista