Robertsfors

Politiker gör för lite för Jenningsskolan

Företagare i Robertsfors tycker att politikerna gör för lite för att rädda Jenningsskolan och industriprogrammet. Skolans framtid kan bli en av höstens valfrågor och Per Lindqvist vd på företaget Jit Mech vill se mer handlingskraft från politiskt håll.

– Det saknas strategiskt tänkande. De måste fundera över vad det är som föder den här kommunen. Utan tillverkningsindustrin så finns inte Robertsfors, säger Per Lindqvist.

Verkstadsföretaget Jit Mech har efter krisen 26 anställda och är ett av flera företag i Robertfors som har ett nära samarbete med Jenningsskolan och Industriprogrammet. Varje år tar företagen på orten emot elever som gör sin praktik på företaget och som oftast när utbildningen är klar leder till jobb.

– Av de 26 som jobbar här så har vi tretton födda på 80-talet som kommer direkt från Jenningsskolan. I princip alla som jobbar på golvet har den erfarenheten. Våra maskiner är så pass avancerade och även de detaljer vi tillverkar och då måste vi ha utbildat folk. Jenningsskolan är nyckeln och de är också duktiga, säger Per Lindqvist.

Även Torsten Lindqvist som är vd på ortens största företag, Element Six säger till P4 Västerbotten att politikerna borde göra mer för att rädda skolan. I synnerhet för att verkstadsindustrin är så viktig för Robertsfors. Idag är 500 personer sysselsatta inom tillverkningsindustrin och Per Lindqvist ser ett värde i att utbildningen finns kvar på orten.

– För oss att anställa folk från Umeå eller Skellefteå, ja de finns kvar så länge de inte hittar motsvarande jobb i Umeå och Skellefteå. Att pendla är inget alternativ eftersom de förlorar så mycket pengar på att pendla. De som ska jobba här ska också bo här, säger Per Lindqvist.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista