Invandrare blir allergiska i Sverige

Många invandrare utvecklar allergi efter att de bosatt sig i Sverige. Ofta handlar det om symtom som de inte haft i sitt hemland. Astma och allergiförbundet kräver att det forskas mer i ämnet.

Eman Bedoit från är uppväxt i Irak och har fått eksem sedan hon kom till Sverige.

- Jag har haft det i hemlandet bara när det är vår, men nu har det blivit hela året. Jag tror att det beror på klimat och mat, säger hon.

Det är någonting som Eman Bedoit inte tål, men hon vet inte exakt vad. Dottern har fått samma utslag som hon sedan de flyttade till Sverige. Hennes tre söner har också utvecklat allergier, de tål inte ägg och mjölkprodukter.

Det här är inget ovanligt, Janne Wallgren ombudsman på Astma och allergiförbundet uppskattar att var tredje invandrare är allergisk. Allergier som ofta visat sig efter att de kommit till Sverige. Mjölk och vissa typer av pollen är det till exempel många invandrare som inte tål, säger han.

- Det som är påfallande och annorlunda är de människor som aldrig någonsin, inte ens i sin familj eller släkt, har någon typ av diagnosticerad allergi, säger Janne Wallgren, ombudsman på Astma och allergiförbundet.

Han tycker att man måste börja fundera på varför invandrarna får allergier i Sverige och säger att ingen har tagit tag i det. Astma och allergiförbundet kräver att det forskas mer i ämnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista