Bjurholm

Centerpartist utmanar Ingemar Nyman

Valet i Bjurholm blir en kamp om kommunalrådsposten. Centerpartisten Maria Bahlenberg kommer att utmana det starka Moderata kommunalrådet Ingemar Nyman.

Ingemar Nyman har ett förtroende bland väljarna som länge gett Moderaterna många röster i kommunalvalet. Men en kvinna och en yngre person skulle leda kommunen på ett annat sätt, säger Maria Bahlenberg.

Man brukar prata om Ingemar Nyman-effekten som har gjort Moderaterna stora i Bjurholm. Nu har han suttit som kommunstyrelseordförande i 16 år. Kommunalrådsjobbet har han delat med en halvtidstjänst som polis. Nu blir Ingemar Nyman pensionerad från Polisen och kan helt koncentrera sig på politiken, det tycker han själv är en fördel.

Som kommunalråd har Ingemar Nyman tät kontakt med Maria Balhenberg som är näringslivsutvecklare på kommunen. Båda poängterar att de samarbetar vänskapligt trots konkurrensen om kommalrådsjobbet.

Vad skiljer då?

Moderaternas vill fortsätta som nu och stegvis bli bättre. Det kan sägas att den socialdemokratiska oppositionen är mycket nöjda med att Ingemar Nyman inte drivit de ideologiska frågorna om konkurrensutsättning av kommunala verksamheter. Men det tänker centern och Maria Bahlenberg göra.

Reporter: Örjan Holmberg.

orjan.holmberg@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista