Busschefen illa behandlad, tycker HTF

Stora förändringar pågår inom det kommunala bussbolaget Polarbuss i Umeå. På grund av omorganisation har Polarbuss driftschef sagts upp från sitt arbete. Från facket HTF, handelsanställdas förbund är man kritisk till hur driftschefen behandlats.

HTFs förhandlare Elise Björklund säger att Lars-Åke Kjellsson aldrig fick chansen att göra ett bra jobb som chef och att Kjellsson ensam fick bära ansvaret för förslaget till ett nytt policydokument om bussförarnas klädsel och utseende.

Det var i somras som bussförarna på Polarbuss gick ut i media och kritiserade Kjellson. Elise Björklund säger till P4 Västerbotten att företagets dåvarande vd Rolf Persson borde tagit sitt ansvar för policy dokumentet.

HTF och Elise Björklund är även kritiska till uttalanden i media från Kommunals sektionsordförande Peter Eriksson som sagt att alla bussförare är glada över att Lars-Åke Kjellson fått gå. Elise Björklund anser att det inte är sant.

Polarbuss nye vd Bertil Hammarstedt säger till P4 Västerbotten att han anser att Kjellson oförskyllt hamnat i ett som han säger taskigt läge. Men att det på grund av arbetsbrist i fortsättningen inte kommer att finnas en drifschef. I Polarbuss framtida organisation kommer det bara att finnas en arbetande vd, det säger Bertil Hammarstedt. Driftschefen Lars-Åke Kjellsson anställdes i mars 2003 och är nu sjukskriven men efter sjukskrivningen utgår ett avgångsvederlag på 12 månadslöner.

Förutom Lars-Åke Kjellson så blir också Polarbuss och Ultras förre vd Rolf Persson utan uppdrag inom kommunen på grund av omorganisationen. Där pågår det förhandlingar om avgångsvederlag, säger Bertil Hammarstedt. Rolf Persson är även han sjukskriven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".