Umeå

Universitet kan få förskola

Idag ansöker förskolan Professorn om att få köpa loss mark på universitetsområdet i Umeå för att bygga en ny förskola.

Förskolan Professorn ligger idag på Amanuensvägen Ålidhem, men man planerar att flytta till campus och samtidigt utöka verksamheten.

Förskolan drivs idag som ett personalkooperativ och har funnits i Umeå sedan 1968.

Den nya förskolan kommer att ligga ovanför Lantbruksuniversitetet och ha plats för 170 barn i åldrarna 1-5 år. I dagsläget arbetar 15 pedagoger på förskolan Professorn, men i och med omstruktureringarna kommer verksamheten att fördubblas. Det här innebär 15 nya tjänster och cirka 100 nya förskoleplatser i kommunen.

Campusförskolan beräknas kunna öppna 2011 och kommer att vara unik i sitt slag i Sverige.

– En förskola på campus kan underlätta barnomsorgen för lärare, studenter och forskare på universitet. På sikt skulle det kunna göra Umeå universitet ännu mer attraktivt för gästforskare. Även andra arbetsplatser i närheten skulle kunna dra nytta av läget, och förskolan är självklart öppen för alla, säger rektor Jan Lindgren.

Förskolebyggnaden kommer bli två våningar hög och rymma tio avdelningar. Den kommer att ha ett stort, öppet torg i mitten med matsal och ateljéer för skapande verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista