Sapmi

Samarbete kan ge mer samiskt språk

Det blir svårt för små inlandskommuner att helt på egen hand uppfylla de nya kraven på att hantera ärenden på samiska. Lösningen för att klara de nya åtagandena för de samiska förvaltningskommunerna är samarbete, anser Karl Johan Ottosson, kommunchef i Vilhelmina.

– Det är ingen fråga för separat Vilhelmina kommun, utan det här är ju en fråga för hela länet.

Den nya minoritetsspråkslagen trädde i kraft vid årsskiftet och sex nya samiska förvaltningskommuner i Västerbotten tar sina första stapplande steg, för att möta behovet av bland annat barn- och äldreomsorg på samiska. I de nya samiska förvaltningskommunerna ska den som vill också kunna sköta sina skriftliga och muntliga kontakter med kommunen på samiska. De nya samiska förvaltningskommunerna i Västerbotten är Lycksele, Umeå, Malå, Storuman, Vilhelmina och Sorsele. Även om de samiska förvaltningskommunerna i Västerbotten ännu inte fattat något beslut, så har man fört diskussioner om hur man skulle kunna samarbeta.

– Samerna jobbar ju på den ytan och samernas förvaltningsområde, om vi kallar det för det så har de ju sina renar, i alla fall våra två samebyar nere i skogslänen på vintern och här uppe i vilhelmina kommun på sommaren. Så det är klart det är en fråga som sträcker sig långt ut över kommungränsen, säger Karl-Johan Ottosson.

Får ut mer av pengarna
För Vilhelmina kommun handlar det om 280 000 kronor per år från staten som går till arbetet med förvaltningskommunerna. Tillsammans med de andra kommunerna menar Karl-Johan Ottosson att man skulle kunna samarbeta för att få ut så mycket som möjligt av pengarna.

– Samverkar vi med andra kommuner så har vi plötsligt skapat oss en möjlighet att tilldela en resurs som jobbar med frågan över en större yta.

På vilket sätt skulle det vara bättre än att varje kommun har sina egna pengar?

– I det här bevarande arbetet ser vi inte någon större skillnad egentligen mellan kommuner, utan det är samma jobb som ska göras i alla kommuner. Sen kan man ha olika vinklingar i olika kommuner men grundjobbet är detsamma. Av den anledningen så tror jag att vi kan nå längre om vi jobbar tillsammans med det här och det är lättare också att få en långsiktig i det tror vi om vi försöker likrikta arbetet så långt det är möjligt, säger kommunchefen i Vilhelmina Karl-Johan Ottosson.

Reporter David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista