Vindkraftsplaner upprör i Nordmaling

40 stycken 150 meter höga vindkraftverk - nu finns planer på att bygga en av Sveriges största vindkraftparker på Gabrielsberget utanför Nordmaling - något som väcker starka känslor.

Uppe på Gabrielsberget utanför Nordmaling finns det alltså planer på att bygga en stor vindkraftpark. 40 kraftverk är planerade och de skulle vara uppemot 150 meter höga.

- Okej om det hade varit ett par tre stycken, men så där många som 40 stycken, säger Wanja Westlund.

- Att förstöra en så vacker natur, det är det som jag tycker är det värsta, säger Ingela Kenneman.

Det här, som handlar om att hitta alternativa energikällor, har rört upp starka känslor. Närboende tycker att det skulle förstöra den fina plats som berget är och i förra veckan gjorde moderaterna i kommunen ett utspel om att informationen till allmänheten varit för dålig - moderaterna vill se en bättre informationskampanj och en folkomröstning - något som kommer tas upp till möte i kommunstyrelsen idag.

Ingenting är beslutat ännu - ärendet ligger i miljödomstolen som i sin tur ska göra ett yttrande till regeringen. Därefter ska ärendet tillbaka till miljödomstolen - på vägen ska olika myndigheter och berörda yttra sig. Hur lång tid det tar är svårt att säga, men Erik Marell på Umeås miljödomstol säger att de kan vara klara med sitt yttrande framåt sommaren.

- Inte mig emot, säger Peter Lindgren, det kanske ger arbetstillfällen också.

Vindkraften är en delikat fråga - å ena sidan hjälper den till att uppfylla nationella miljömål för att den ger miljövänlig energi - å andra sidan påverkar den andra miljömål negativt, som att landskapsbilden och rennäringen påverkas och att kraftverken bullrar.

- Det förstör väldigt mycket av miljön däruppe, säger Wanja Westlund. Både utseendemässigt, man ser dem ju långt långt ute till havs, och sedan vet man ju inte hur det stör omgivningen med bullret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".