Bjurholm

Livsmedel ny specialitet i Bjurholm

Livsmedelsproduktion kan bli en ny nisch i Bjurholm. Nu bygger Nyåkers pepparkakor sin nya fabrik i Bjurholm. Samtidigt är andra företag inom livsmedelsproduktion i gång eller på gång i kommunen.

– Vi har en helt ny bransch i kommunen. Från att ha varit jord och skog med mycket tillverkningsindustri så har vi fått ett antal livsmedelsproducerande företag som har etablerat sig. Det är då bland annat en falafeltillverkare, ett orientbröd som bakas, Nyåkers pepparkakor som håller på att etablera sig, och det allra nyaste är ett företag som kommer att producera blåbärspulver, säger Maria Bahlenberg som är näringslivsutvecklare i Bjurholm.

Bjurholm har inga stora företag på orten. När pepparkaksfabriken flyttar från Nyåker in i de ombyggda lokalerna där Elopakfabriken låg kommer man med ett 40-tal anställda att vara den största privata arbetsgivaren. De andra företagen inom livsmedelsproduktion som nämns kommer inte heller att skapa många nya jobb men i Sveriges minsta kommun räknas alla jobb och Maria Bahlenberg hoppas att livsmedel ska bli en ny nisch för näringslivet i Bjurholm.

– Vi har sett i andra kommuner att det kan bildas kluster inom en branch säger Maria Bahlenberg som hoppas på ett livsmedelskluster i Bjurholm om några år.

Reporter Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista