Umeå

Hundangrepp allt vanligare

En femårig flicka i Umeå blev svårt skadad efter att ha blivit hundbiten i ansiktet av en rottweiler igår eftermiddag. I takt med att antalet hundar har ökat kraftigt i samhället har hundangrepp blivit vanligare. Men det är först efter uppenbar misskötsel hundägaren blir dömd för brott.

Det är mest så kallade kamphundar som diskuterats efter ett antal uppmärksammade fall där hunden närmast använts som vapen. Men det har hänt att även vanliga raser som rottweiler angripit människor.

För en månad sedan blev en 5-årig pojke i Vedum i Västergötland biten av en rottweiler. Också det barnet blev biten i huvudet. När det gäller hundangreppet i Umeå säger vakthavande polis befäl i Umeå att hundägaren inte är misstänkt för brott i det här läget, hunden hade smitit ut genom en dörr, men att det ska göras en polisundersökning.

En brottsrubrik som kan bli aktuell när någon blivit hundbiten är "vållande av kroppsskada" som vanligen leder till böter. Och det kan dessutom bli frågan om att betala skadestånd.

Reporter Örjan Holmberg

orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista