Marksanering i Robertsfors nästa vår

Nästa vår startar saneringen av den gamla impregneringsanläggningen i Robertsfors. Hela saneringen beräknas kosta 73 miljoner kronor. Naturvårdsverket betalar ungefär 70 miljoner. Resten får Robertsfors kommun stå för.
Den här är en del i statens satsning på en giftfri miljö, och det blir länets första stora efterbehandlingsprojekt.I mitten av 80 talet gjordes dom första riktiga undersökningarna, och det bestämmdes att det cirka 70 ha stora området skulle hägnas in.I dag vet kommunen och länsstyrelsen att det finns70 tusen kubikmeter förorenad jord bakom stängslet.Av det är 23 tusen kubikmeter så förorenat att det betraktas som farligt avfall. Det farligaste ämnet är Arsenik.Det handlar om mängder fler gånger över rekommenderade gränsvärden och det går att spåraförhöjda halter av bla arsenik i grundvatten från området.Men även om inte grundvattnet används till dricksvatten så rinner det ut i omgivande vattendrag, säger Roger Westman på länsstyrelsens miljöenhet.Den förorenade jorden kommer att schaktas bort och en del kommer eventuellt att tvättas och läggas tillbaka ochen del kommer förmodligen att deponeras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".