Närpolis utanför centralort måste få kosta, kräver facket

Facket är starkt kritisk till förslaget att minska närpoliserna ytterligare. Nu är det 4 polisstationer i Skellefteområdet som riskerar att stängas för att spara pengar.
Närpoliserna blir bara färre och färre. De 4 stationer som polisledningen vill stänga den här gången är Byske och Jörn från och med den 1 april i år, och Bureå och Burträsk nästa år. På så sätt ska 600.000 kronor sparas - men facket tycker inte att det är rätt mot invånarna.- Jag tycker de får mycket sämre service än de har rätt att kräva, säger Kenneth Fahlesson, ordförande för Skellefteå Polisförening. Närpolisverksamheten utanför Skellefteå centralort måste också få kosta.- Folk kommer nu att känna en otrygghet som man inte får förringa, säger Fahlesson.Facket reagerar starkt på förslaget att stänga närpolisstationer. Polismannen som jobbar i området ska placeras i Skellefteå eller Norsjö och rycka ut därifrån, enligt polisledningens förslag.- Han ska egentligen fortsätta med stor del av sin verksamhet och befinna sig uppe i området, men man har alltså ingen lokal där, säger Kenneth Fahlesson som också tror att det kommer försvåra framtida rekryteringar av nya poliser.- Det kan ju inte vara så att vi ska ha poliser till slut bara i Skellefteå och Umeå, utan det gäller att få poliser som är intresserade av att jobba i hela Västerbottens län.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".