Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

På fri fot i väntan på dom

Publicerat fredag 13 februari 2004 kl 19.48

Den tio dagar långa rättegången i Lycksele tingsrätt mot de tre männen från Irak har avslutats idag. Det är pappan och två morbröder som står åtalade för olaga hot, misshandel och olaga frihetsberövande av en ung kvinna. Männen försattes i eftermiddag på fri fot.

Tingrätten försätter alltså de tre männen på fri fot i väntan på dom om två veckor. Det tyder på att rätten anser att det inte finns någon risk att männen ska lämna landet. Åklagare Axel Holmberg yrkade på att de skulle fortsätta att vara häktade.

Åklagaren menade i sitt slutanförande att åtalet är styrkt och yrkade på fängelse för de tre männen. Åklagaren sa också att pappans roll är central, att de uppgifter som den unga kvinnan då 17 år i ett förhör först lämnat angående att pappan hållit henne inspärrad i hemmet och försökt föra henne till Irak stämmer, att hon sedan ändrat sina uppgifter tyder på att hon vill skydda pappan, sa åklagaren.

Lena Isaksson, den unga kvinnans advokat, menade att rätten måste tro på den unga kvinnans berättelse. Priset hon får betala är mycket högt, sa Lena Isaksson, hon förlorar hela sin familj, tvingas leva i skyddat boende, har ingen närstående släkt att vända sig till. Hon kan ha anledning, sa advokaten, att skydda sin mamma och pappa. Lena Isaksson yrkade på att morbröderna ska betala skadestånd till den unga kvinnan.

Advokaterna till morbröderna och pappan menade att åtalet ska ogillas. Skolläkarens vittnesmål att det var gamla skador som flickan hade på armen tyder på att det inte hänt som hon själv sagt när hon bodde hos en av morbröderna sa mannens advokat Thomas Nyman.

Olov Renman som företräder den andra morbrodern menar att hans klient endast av välvilja hjälpt till med resan till Irak för att han var bäst på att prata svenska och därför beställde biljetterna. Olov Renman sa också att flickan först i långt senare förhör sagt at mobrodern hotat och misshandlat henne.

Pappans advokat, Krister Ärlestig, hävdar att pappan inte frihetsberövat flickan, istället har familjen hållit sig hemma för att de känt sig hotade av den man som flickan hade ett förhållande med. Anledningen till resan till Irak var att hälsa på pappans mor som var sjuk, sa advokaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".