Asylsökande barn planerar strejk för besked

Nu har de ungdomar som bor på Origons asylboende i Skellefteå börjat diskutera hungerstrejk och skolstrejk för att få besked om uppehållstillstånd.

Trots att Migrationsverket sagt att ensamma ungdomar ska få besked inom 3-6 månader, så har de flesta på Origon väntat mer än ett år.

- Nu har jag väntat i ett år och tre månader, och jag orkar inte längre, säger Hidir, som är en av de som väntar.

Det bor 12 pojkar i åldrarna 16 - 17 år på Origo, och de tycker att asylhemmet är ett bra ställe att bo på. Men däremot mår de flesta väldigt dåligt på grund av ovissheten om de får stanna i Sverige eller inte. Och situationen är nu så pass desperat att ungdomarna diskuterar hungerstrejk och skolstrejk.

I går faxade ungdomarna ett brev till Migrationsverket om strejkplanerna. I går kväll träffades också ungdomarna och deras gode män. Anna Maria Söderström är gode man för en av pojkarna. Hon är tveksam till om strejk är rätt vapen för att skynda på besluten om uppehållstillstånd, men hon är mycket kritisk till Migrationsverkets handläggning.

- Jag var i kontakt med hans handläggare i augusti 2003. Då låg hans ärende klart för beslut, alla uppgifter fanns och utredningen var klar. Det som fattas är bara ett beslut och jag kan inte förstå hur det kan dröja så här länge, säger Anna Maria Söderström.

Så här sa migrationsminister Barbro Holmberg när hon besökte Origo i höstas.

- Vi måste försöka få ner handläggningstiderna, och det gäller särskilt för barnen.

Hidir träffade också migrationsministern och ställde frågor.

- Jag har väntat så länge, vem är det som ska försvara mina rättigheter? undrade han men fick inget svar.

- Då sade hon att hon hade bråttom och bara sprang iväg, säger Hidir, en av de asylsökande ungdomar som bor på grupphemmet Origo i Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".