Fjällvärlden

Höjd beredskap i Trafikverket

Trafikverket höjer beredskapen i övre Norrland. Anledningen är att man vill kunna reparera skador och vägras som inträffat det senaste dygnet i fjällen.

– På grund av varmt väder och samtidigt regn, har snösmältningen för ovanlighetens skull startat uppifrån och den har sedan sköljt nerför bergssidorna och dragit med sig snö, is och jord, vilket underminerat eller rent av skurit av vägarna, säger Per-Mats Öhberg på Trafikverket.

SMHI varnar för ytterligare lokalt regn och det kan medföra ytterligare rasrisk på flera ställen.

Kl 14.30 kommer krisstaben med länsstyrelse, kommuner, räddningstjänsten och Trafikverket att ha möte.

E12 vid Vilasund är helt öppen igen sen i morse klockan 08.00 - men det gäller än så länge bara för lätt trafik. Tung trafik släpps på under eftermiddagen, räknar Trafikverket med.

Två mindre vägar – 1117 vid Krokfors 1088 mellan Skalmodal och Boitiken – kommer att ta tre eller fyra dagar att göra i ordning för trafik. När det gäller de boendes säkerhet och försörjning är det Vilhelmina och Storumans kommuner som har ansvaret för det.

Ett antal mindre vägar i Västerbottens fjällvärld som också har mycket begränsad framkomlighet är bland andra väg 1054 mellan Rajastrand och Harrsjö i Dorotea kommun och väg 1082 i höjd med Blaikliden i Vilhelmina kommun.

Trafikverket uppmanar alla att hålla sig uppdaterade på läget genom att gå in på "Läget på vägarna" via förstasidan på trafikverket.se. Ett annat sätt att hålla sig uppdaterad är att kontakta TLC, Trafikledningscentralen genom att ringa 0771 - 24 24 24.

Har du bilder från jordras eller vägskador?

Har du bilder på översvämmade vägar eller på jordskredet utanför Tärnaby, är vi glada om du vill dela med dig. Skicka bilderna till oss per e-post news.vbtn@sr.se eller som MMS på 72 250 P4VBTN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.