Västerbottens län

Vårfloden drar fram över länet

Uppdateras kontinuerligt med länkar till sända nyheter

Vattnet står redan högt på flera ställen runt om i länet  och nu regnar det dessutom.

– Det sämsta tänkbara läge som kan tänkas säger  Per-Mats Öberg, krisledare vid Trafikverket region nord. Just nu är det kritiskt på E45:an mellan Storuman och Vilhelmina där det finns risk för att vägen stängs av om vattnet fortsätter stiga

Översvämningsläget i Storuman är såpass osäkert att kommunalrådet Gunilla Lundgren väljer bort ett planerat möte i Lycksele idag.

– Det råder inget krisläge säger Lundgren, men värmen och eventuell nederbörd kan snabbt förändra läget och då är det bäst att jag finns tillgänglig i Storuman idag.

Snösmältningen har gått hårt åt infrastrukturen på sina håll i fjällvärlden, och till en del fjällbyar kommer inte posten fram på översvämmade och vattensjuka vägar. Vårfloden har också ställt till problem med vattenförsörjningen i Skellefteåområdet.

På tisdagen var det i Ammarnäs som vårfloden fick vattnet att stiga. Vid lunchtid berättar räddningschefen Jan Fransson att Tjulån stiger med en och en halv centimeter per timme. Sjöforsen hinner inte med att tömma sjön.

Posten meddelar att man inte kommer fram till alla fjällbyar under tisdagen.

- På grund av varmt väder och samtidigt regn, har snösmältningen för ovanlighetens skull startat uppifrån och den har sedan sköljt nerför bergssidorna och dragit med sig snö, is och jord, vilket underminerat eller rent av skurit av vägarna, säger Per-Mats Öhberg på Trafikverket.

Snösmältningsproblemen startade i helgen. Utanför Tärnaby skjutsade ett jordskred nerför fjällsidan och tog träd och allt med sig. På söndag morgon stängdes E12:an av väster om Hemavan, och kunde öppnas igen på måndagen. Flera mindre vägar har haft problem med framkomligheten och vissa har stängts av helt.

Vårfloden slog också ut produktionen av dricksvatten för Skellefteå med omnejd. Under måndagen översvämmades vattenverket, och skellefteborna uppmanades spara på vattnet. På tisdagen kom vattenproduktionen igång igen.

Vårfloden innebär också risker för den som vistas i närheten av vattnet. Två män som befann sig på en brygga i Skellefteälven under måndag eftermiddag överraskades av vårfloden. Vattnet steg plötsligt och gjorde så att bryggan slets loss och följde med i vattnet. Räddningstjänsten kom till undsättning och männen klarade sig oskadda.