Drygt 60 unga kvinnor i Västerbotten kan behöva skyddat boende

Så många som ett sextiotal flickor och unga kvinnor i länet kan vara i behov av skyddat boende på grund av hedersrelaterat våld och hot. Det visar nya preliminära siffor från Länsstyrelsen i Västerbottens län.
Det uppmärksammade mordet på Fadime Sahindal för drygt två år sedan väckte regeringen i frågan om hedersrelaterat våld och vilken beredskap och kompetens som finns i samhället kring detta. Nu har landets länsstyrelser gjort en kartläggning om hur utbrett våldet och hotet om hedersrelaterat våld är. Det ska ligga till grund till vilka insatser som behövs och hur mycket pengar regeringen ska satsa. Västerbottens rapport är inte klar, men enligt prelimiära siffror och arbetsmaterial krävs stora insatser. Enligt vad man hittills fått fram handlar det om 161 flickor och kvinnor i länet som utsatts för kontroll och 120 för hot. I sextio fall uppges situationen vara så allvarlig att skyddat boende behövs, enligt dom preliminära siffrorna. Uppgifterna kommer från intervjuer och enkäter besvarade av skolkuratorer och sköterskor, socialtjänstkontor och kvinnojourer i länet. Dom har uppskattat hur många flickor och unga kvinnor upp till 25 dom mött som har en utsatthet som kan kopplas till hederstänkande. Från länsstyrelsen vill man inte kommentera siffrorna än, eftersom rapporten inte är klar, men i arbetsmaterialet skriver man att kommunerna måste utveckla en beredskap för utsatta flickor och unga kvinnor, men att fokus samtigt ska ligga på att stoppa dom män som utövar kontrollen, hoten och övergreppen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".