Umeå

Taxi Direkt tar över färdtjänsten i Umeå

Taxi Direkt i Umeå tar över ansvaret för färdtjänst med specialfordon. De senaste åren har Umeå taxi haft uppdraget, men från och med september så blir det ett nytt företag.

Taxi Direkt idag har en rad uppdrag med specialfordon. Fordon som tar passagerare som sitter i rullstol eller permobil. Ett av flera avtal rör bland annat Riksfärdtjänst, säger Anders Lindström platschef för Taxi Direkt i Umeå:

– Jag har redan idag avtal både på sjukresor och särskola och daglig verksamhet. Så jag har en rad avtal som rör specialfordon och det var det som var anledningen att vi ville försöka med färdtjänst också, säger Anders Lindström.

Avtalet för färdtjänst med specialfordon inom Umeå kommun gäller i fem år och är värt 8,3 miljoner kronor om året. För de Umebor som är beroende av den här typen av färdtjänst så blir det ett byte från Umeå Taxi.

Umeå Taxi som den här gången inte hade lagt något anbud. Det enda i Umeå som Umeå Taxi lagt anbud på var färdtjänst för sittande passagerare och transport med bår. Umeå Taxi var också de enda som lagt anbud på just den delen.

Trots att beställaren Umeå kommun den här gången höjt kraven för den kommunala färdtjänsten, med bland annat högre vitesbelopp om uppdraget inte sköts så som det står i avtalet, så var det inget som avskräckte Anders Lindström:

– Nej, inte det minsta. Än har vi inte åkt på vite för förseningar och sådant. Vi har klarat av alla avtal hur bra som helst så vi är inte oroliga.

För Taxi Direkt som idag har sjutton anställda så innebär uppdraget att företaget nu måste köpa in ytterligare specialfordon och anställa fler förare:

– Det ställs högre krav på förare som ska köra specialfordon än som kör vanlig taxibil och vi själva ställer högre krav så det kommer vi att anamma, säger Anders Lindström.

Upphandlingen av färdtjänst berörde även Vännäs kommun. Där hade även Umeå Taxi lämnat anbud men Vännäs Taxi hade lagt det mest ekonomiskt fördelaktiga anbudet. Anbudssumman där landade på drygt 1,2 miljoner om året, det säger Egil Nylén som är upphandlingschef inom Umeå kommun.