Norra Sverige

Vägproblemen inte över ännu

Vårfloden fortsätter att ställa till med problem för trafiken i norra Sverige. Under natten mot onsdagen har Trafikverket släppt på trafik igen på tio av de vägar som varit avstängda för trafik.

– Läget håller på att stabilisera sig. Vårfloden är fortfarande mycket kraftig, men det verkar som vattenföringen inte ökar längre, säger Per-Mats Öhberg på Trafikverket.

Under det senaste dygnet har fler vägar öppnats för trafik än antalet vägar som fått stängas på grund av översvämningar eller på grund av skador som forsande vatten orsakat på vägbanorna.
– Det är ett 20-tal allmänna vägar som är avstängda nu på onsdagsmorgonen. Även om faran inte är över, så ser läget lite ljusare ut.

Den senaste natten var betydligt svalare i fjällvärlden än de föregående nätterna.
– En lägre temperatur är gynnsamt. Det får gärna bli minusgrader så att snösmältningen mattas av - det finns ju fortfarande gott om snö kvar i markerna. SMHI har varnat för mer regn i form av åskskurar som lokalt kan ge stora nederbördsmängder. Det är inte bra om det kommer på fel platser. I Storuman- och Vilhelminaområdet är situationen redan rätt kritisk, konstaterar Per-Mats Öhberg.

Av de större vägarna är situationen mest allvarligt på E 45 mellan Storuman och Vilhelmina.
– Största problemet är vid Skarvsjöby. Vägen är hårt ansatt av vattnet. Vägen är fortfarande öppen, men läget kan förvärras under dagen.

/TT