Inga bluffande konsulter i landstinget

Konsultfirman som landstinget i Västernorrland anlitat och som fuskat med referenser  har även varit i kontakt med Västerbottens läns landsting. Men landstinget tackade nej till konsulternas tjänster, säger Ann-Christin Sundberg chef för den specialiserade sjukvården.

– Vi fick en förfrågan i augusti från Jan Sundqvist som då jobbade åt konsultföretaget Mantec. Han hade slutat som sjukhusdirektör och vi kände varandra, så han kontaktade mig och undrade om vi var intresserade, säger Ann-Christin Sundberg.

Det var bara inte via telefon, även via brev och e-post erbjöd det internationella konsultföretaget Mantec sina tjänster. Tjänster om att genomföra nedskärningar, något som landstinget sa nej till.

– Jag är naturligtvis jätteglad, utifrån det som senare framkommit om Mantecs referenser att vi tackade nej.

Det var i SVT Uppdrag granskning igår som det framkom att konsultföretaget lämnat felaktiga uppgifter.

Det Mantec ville erbjuda landstinget var lösningar för hur nedskärningar inom sjukvården kan genomföras. I Västernorrland skulle 361 miljoner kronor sparas och det konsultföretaget Mantec föreslog där var bland annat att sparka 800 anställda.

– De ville berätta om hur man hade jobbat i Västernorrland, främst då Örnsköldsvik. Men då tackade jag nej och jag pratade också med vår landstingsdirektör Sofie Edberg om det så vi var överens om det.

– Det var inte aktuellt. Vårt arbete som vi bedriver idag för att effektivisera, det tänker vi hålla fast vid och det är ett långsiktigt arbete, säger Ann-Christin Sundberg.

Enligt SVT Uppdrag granskning har landstinget i Västernorrland betalat 50 miljoner kronor till Mantecs konsulter. De referenser som företaget Mantec lämnade gällde också ett helt annat företag.

Reporter Inga Korsbäck

inga.korsback@sr.se