Beredskap för hedersrelaterat våld varierar

Dramatiskt, men inte förvånande, det säger Gudrun Nordborg på Brottsoffermyndigheten om uppgifterna att det kan vara ett sextiotal flickor och unga kvinnor i länet kan vara i behov av skyddat boende på grund av hedersrelaterat våld och hot.

Siffrorna, som är preliminära, kommer från länsstyrelsen som kartlagt våldet på uppdrag av regeringen.

- Det är viktigt naturligtvis att de här flickorna och unga kvinnorna uppmärksammas, för om de försöker bryta sig ur det här eller få en ändring på hottillståndet faktiskt måste ha ett skyddat boende och bryta kontakten med alla i sin familj och sin släkt, säger Gudrun Nordborg, informationchef och jurist på Brottsoffermyndigheten.

Hon påminner också om att våld mot svenska kvinnor och barn är ett stort problem.

- Vi får inte bygga upp ett tänkande som är vi och dem, säger hon.

Det varierar på olika håll vilken kunskap och beredskap för att möta flickorna det finns hos myndigheter, skolsköterskor och kuratorer.

- Bara att göra en sådan här undersökning gör kanske att personal tänker efter på ett nytt sätt, säger Gudrun Nordborg.

Hedersrelaterat hot och våld har kommit i fokus bland annat efter mordet på Fadime Sahindal. Men också i Umeå har ett mord med den bakgrundet begåtts, på den unga kvinnan Sara.

- När forskare har granskat det efteråt blev det väldigt tydligt att både socialtjänsten och polisen svek den unga flickan ganska mycket, säger Gudrun Nordborg på Brottsoffermyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".