VTI-ekonom sågar Norrbotniabanan

Satsningen på Norrbotniabanan får svidande kritik av statens eget institut för väg- och trafikforskning VTI. Hallandsåstunneln och Citytunneln i Malmö underkänns också som felanvända skattepengar. Riktigt dåliga projekt, säger VTI:s forskningschef nationalekonomen Jan-Eric Nilsson.

När Banverket gjorde en förstudie för något år sedan kom man fram till att Norrbotniabanan inte skulle vara lönsam. Jan-Eric Nilsson håller med.

- Proportionen av nytta och kostnad är alldeles orimlig, säger Jan-Eric Nilsson på VTI. En kohandel i en minoritetssituation det får man ju räkna med, men det som man kan vara kritisk emot här är att det är fråga om så kopiöst mycket pengar.

Han påpekar att det dessutom inte alls kommer att vara så enkelt att transportera gods vidare till Finland och Ryssland, spårvidden är annorlunda och kräver tekniska lösningar för att föra över godset.

Det är 373 miljarder som fördelats till järnvägar och vägar i uppgörelsen mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Jan-Eric Nilsson avfärdar regionernas glädje över satsade pengar.

- Det är väl naturligt att de som direkt kommer att dra nytta av det tycker att det är något som är positivt, men det gör ju inte investeringen i sig bättre, säger Jan-Eric Nilsson.

På frågan vad regeringen skulle satsat på istället har han inget direkt svar.

- Jag kan inte Norrbottens trafiksituation så väl så jag kan uttala mig om det i några enskildheter, men jag är övertygad om att även där har Banverket ett antal investeringar av mindre omfattning som är klart motiverade. Där man till exempel för att förbättra transporterna till och från någon större industri kan bygga industristickspår eller andra typer av åtgärder som inte kostar så mycket. Och få ut något av det och därmed att det gynnar inte bara Norrbotten utan också landet i övrigt, säger Jan-Eric Nilsson till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".