Köerna till operation minskar

Patienter som väntar på att få ett knä eller en axel opererad behöver idag inte vänta flera år på en operation. Väntetiden på länets tre sjukhus har kortats rejält.

Umeåbon Thomas Andersson som opererat sina axlar är förvånad men glad över den korta väntetiden.

– Ja det har gått jättefort. Jag kan inte klaga på sjukvården. Jag är väldigt förvånad att det har gått så fort. De sa på ortopeden att de har jobbat jättehårt och att de nästan inte har några köer, säger Thomas Andersson.

Thomas Andersson sjukskrevs i augusti förra året och efter undersökning och röntgen som visade på artros i båda axellederna, så fick han tid i januari att operera ena axeln och i slutet av april opererades den andra. Ann-Christin Sundberg som är chef för den specialiserade sjukvården inom Västerbottens läns landsting ser nu att arbetet med att korta väntetiderna gett resultat:

– För två år tillbaka hade vi 600 patienter på våra tre sjukhus i länet som hade väntat mer än tre månader och i slutet av mars hade vi 90 patienter. Jag tror att vi snart är nere i några enstaka och det betyder jättemycket, säger Ann-Christin Sundberg.

Några skäl till varför just ortopedin lyckats korta väntetiden är att verksamheten jobbat länge med att bli effektivare. Hela länets ses idag som ett enda sjukvårdsområde. Det kan vara allt ifrån att göra fler planerade operationer i Lycksele till extra operationsteam på Skellefteå lasarett:

– Vi hjälps åt i länet på ett helt annat sätt, men vi har också fått ett tillskott. För det man kan säga är specifikt inom ortopedin är att det har varit en resursbrist och vi har ett extra operationslag i Skellefteå. Det har vi haft en längre tid i Skellefteå och då får det effekt till slut och nu är vi i fas med de resurser vi har, säger Ann-Christin Sundberg.