Ånäset

Besvikelse när ostlager stängs

I slutet av förra veckan kom beskedet att Norrmejerier lägger ned Ostens lager i Ånäset för att i stället lagra Västerbottensosten i Umeå. Företagets beslut är tråkigt inte bara för oss utan för hela Ånäset, säger Lennart Pettersson, som jobbar på Ostens lager.

– Det är ju ingen som tycker att det här är bra. Det är tragiskt, säger de ju, berättar Lennart Pettersson.

I framtiden kommer alltså lagringen av Västerbottens ost inte längre att ske i Ånäset. Anledningen till nedläggningen av Ostens Lager är att Norrmejerier tycker att det är för litet och nu ska i stället ett nytt stort lager byggas i Umeå. Beskedet om nedläggningen av Ostens Lager togs inte emot väl av de anställda.

– Stämningen vart ju dålig, kan man säga. Samtidigt... man har ju som haft aningar att det skulle kunna bli så här så det var ju inte helt oväntat att allt skulle till Umeå. Alla tecken har tytt på det, säger Lennart Pettersson i Ånäset.

Förutom ett nytt lager i Umeå kommer Norrmejerier också att utöka osttillverkningen i Burträsk. Dom anställda på Ostens Lager i Ånäset har fått löfte om nya jobb när lagret väl avvecklas om tre fyra år. Det gör att det inte kommer att känns så jobbigt att jobba kvar, säger Lennart Pettersson.

– Man har ju jobbet kvar i alla fall.

- För Ånäset är det dåligt. Lagert och Ostens Rike har lockat turister hit som har handlat på affären nere i byn. Dessutom finns ju risken att lite av mystiken kring Västerbottens osten försvinner. Den är inte lika känd i Umeå och kanske bara blir en ost i mängden, säger Lennart Pettersson.

Lennart Pettersson är en av de Ånäsetbor som tror att nedläggningen av lagret kommer skada orten. Av samma åsikt är också Ånäsetbon Bojan Jonsson.

– Det här är skamligt. Byn utarmas ju, säger hon.