Kyrkopersonal på kurs om övergrepp

- Medvetenheten inom Svenska kyrkan måste bli högre om sexuella övergrepp. Det anser Jenny Nordin, ansvarig på Svenska kyrkans kansli för frågor som rör sexuella övergrepp mot barn. I går (19/2) föreläste hon på Tegs församlingsgård i Umeå om hur man förebygger och hanterar sexuella övergrepp.

- Vi möter många barn och ungdomar i vår verksamhet, då är det viktigt att man har medvetenheten att det finns barn som blir utsatta för sexuella övergrepp. Man bör veta hur man ska agera i att bemöta de här barnen och ungdomarna och vad man ska göra om man får kännedom om det här.

Jenny Nordin ingår i en arbetsgrupp som skrivit en bok om ämnet, riktad till Svenska kyrkans personal och medlemmar.

- 65 procent av förövarna är en nära anhörig till barnen. Sedan har vi en fjärdedel av förövarna som finns i barnens närhet, och då börjar vi gå in på till exempel kyrkliga miljöer, barn- och ungdomsföreningar, idrottsrörelsen, skolan. Det går inte att säga att ett barn är mer eller mindre säkert i en miljö, säger Jenny Nordin.

Det här är den första av en serie kurser inom Luleå stift som handlar om sexuella övergrepp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".