Skolavslutning utan alkohol

Avslutningsfesterna för de barn som slutar högstadiet närmar sig och med de också en dag då alkoholen får spela en viktig roll. Och man resonerar olika i olika kommuner. I Umeå hoppas man att den sedvanliga tvådagarsfestivalen i centrum ska hålla ungdomarna borta från alkohol, berättar skoldirektör Elisabeth Zachrisson.

I Umeå har man i många år försökt minska ungdomars drickande genom att ordna en gratis drogfri tvådagarsfestival i centrum, en kväll för högstadieeleverna och en kväll för gymnasieeleverna.

Festivalen har många år på nacken och fylls i år ut med extra många aktiviteter som ska hålla ungdomarna borta från alkoholen. Förutom musikuppträdanden av olika skolband och öppen scen kommer det också finnas möjlighet att få prova på boxning med stora handskar, sumobrottning och skating.

Ungefär 100.000 räknas kalaset gå på. Det arrangeras av kommunen och Västerbottens läns landsting och under båda kvällarna kommer vuxna från bland annat skolan, kyrkan och frivilliga organisationer vara ute på stan, förklarar Elisabeth Zachrisson.

Även i Skellefteå anser skol - och kulturchef Elisabet Svennerstål att det är vitkigt att skolan ordna olika kvällsaktiviteter för ungdomarna vid skolavslutningarna och fritidspersonal vid de olika skolorna brukar ordna utflykter och annat för att ungdomarna ska ha drogfria sätt att fria. Men i Vilhelmina kommun anser grundskolechef Nils Fredriksson att skolans ansvar begränsar sig till att diskutera droger och ungdomars inställning till dessa.

Reporter Tünde Simó.

tunde.simo@sr.se