Västerbottens län

Miljöpartiet har flest utomnordiska

Miljöpartiet är det parti i Västerbotten som har störst andel utomnordiska kandidater på sina listor inför valet i höst. Över 20 procent av kandidaterna har utomnordiskt klingande namn jämfört med bara drygt 3 procent i länet i stort. Det visar Sveriges Radios granskning.

Alireza Mosahafi, gruppledare för Miljöpartiet i Umeå tror att många invandrare tilltalas av partiets politik

– Miljöpartiets politik är känd för att vi jobbar väldigt mycket med likarättsfrågor, integrationsfrågor, mångfaldsfrågor och invandringsfrågor. Så jag tror att fler känner att de är välkomna i partiet eftersom vi driver de här frågorna hårt både lokalt och på nationell nivå.

Sveriges Radio har gått igenom partiernas valsedlar till kommunvalen i de fyra nordligaste länen och räknat andelen utomnordiskt klingande namn. Och i alla länen är Miljöpartiet bland dem som har flest utomnordiska på listan. I Västerbotten ställer partiet upp till kommunalvalet i Umeå, Skellefteå och Sorsele.

Partiet jobbar medvetet med det här säger Alireza Mosahafi. Han tror också att när politiker med invandrarbakgrund syns i partiet så lockas också fler.

– I och med att vi har lyckats ha fler med utomnordisk bakgrund på våra valbara platser så är det också en förebild för andra invandrare som får möjlighet att se sina förebilder och bli aktiva i politiken, säger Alireza Mosahafi.

Men andra partier lyckas sämre.

På Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Centerpartiets listor i Västerbotten är det under tre procent som har utomnordiskt klingande namn.

Och trots att Umeå har en stor väljarkår med rötter i andra länder så har Socialdemokraterna i Umeå bara ett fåtal utomnordiska namn på sina listor. Åsa Ögren är ordförande för Umeå Arbetarekommun och hon är inte nöjd.

– Det här är förstås inte alls bra. Jag tycker att vi har en väldigt bra förtroendemannakår men när man tittar på det såhär så ser det väldigt snedvridet ut.

– Vi har haft fokus på att plocka in ungdomar den här gången för att göra en rejäl föryngring på våra listor och det har vi lyckats med. Däremot har vi inte lyckats med att också hålla nivån på förtroendemannaskap som har en invandrarbakgrund, säger Åsa Ögren, Arbetarekommunens ordförande i Umeå.

Anna Burén
anna.m.buren@sr.se